Sakal ekimi nasıl yapılır? Sakal, erkeğin makyajı derler ve doğrudur. Sakalı olan bir insan sakalını kestiği zaman ya da sakalsız bir insan sakal bıraktığında muazzam değişiklik olduğu gözlemlenir. Kılda keramet olsaydı şurada çıkmazdı, burada çıkmazdı diye diyaloglara şahit olsak da, bu sakalı çıkmayan insanlar için hiç bir anlam ifade etmemektedir.
Sakalı olmayan, yarım olan ya da yara, yanık veya benzeri sebeplerden dolayı belli bir bölgede sakal olmaması kişileri huzursuz etmekte sakal bırakmak istemesine rağmen ya sakalı olmadığından ya da kötü göründüğünden sürekli tıraş olmak zorunda kalmaktadır.
Bir çok insan sakal, bıyık ve kaş ekimi operasyonunun var olduğundan habersizdir. Halbuki günümüzde uzun yıllardır nasıl ki saç ekimi yapılıyorsa, sakal, bıyık ve kaş ekimi de mümkündür.
Dilerseniz şimdi sakal ekimi hakkında geniş ve kapsamlı bir bilgi verelim. Kısaca sakal ektirecek hastalara bilgi vermeyi amaçlıyoruz.
Sakal ekimi nasıl yapılmaktadır?
Operasyonel sakal ekimi için dünyada iki teknik bulunmaktadır. Bunlardan biri FUT tekniği (önerilmez), diğeri ise FUE tekniğidir. FUT ismi verilen teknikte kökler ameliyatla alınmakta ve her bölgeye aynı açı kullanılarak ekim yapılmaktadır. Yani FUE tekniğinde ise kökler teker teker alınarak 30-35 derecelik açılarla ekilmelidir. (bunu da her ekim merkezi doğru yapmamaktadır)
Dilerseniz bu iki tekniğin karşılaştırmasını yapalım.
Fut Tekniği İle Sakal Ekimi
- Kökler ameliyat ile alınmaktadır.
- Kökler tüm her yere aynı açı ile ekildiğinden, sakallar dik çıkmaktadır.
- Kökler cilt kesilerek ekildiğinden iyileşme geç olmaktadır.
- Kökler ameliyatla enseden alındığı için, ensede uyuşma, gerginlik ve ağrı kaçınılmazdır.
- Sakallar 3-5’li olarak grup halinde çıkmaktadır.
Sakal ekimi operasyonunda kullanılan teknikler!
- Kökler teker teker ekilmelidir.
- Her yerde olması gereken doğal açı kullanılmaktadır.
- Ciltte herhangi bir kesi uygulanmadan kökler alınmakta ve ekilmektedir.
- Herhangi bir ağrı olmamaktadır.
- Sakalların tek tek uzamaktadır.
Üst kısımda her iki tekniğin karşılaştırmasını yaptık. Karar vermenize mutlak derecede yardımcı olacak maddeleri belirttik. Fakat asıl bilinmesi gereken nokta eğer FUE yöntemini seçecekseniz, onu da doğru yapan doktor ve merkezi bulmanız gerekir. Bu yüzden araştırdığınız sırada aşağıda belirttiğimiz noktalara mutlaka dikkat etmeli ve önem vermelisiniz. Aksi taktirde üzülür, maddi kayıp yaşar ve zaman kaybetmiş olursunuz.
Operasyon Detayları
- Ekim kanal açılarak çoklu gruplar halinde değil, tek tek yapılmalıdır. Bir deliğe 5-6 kök ekildiğinde sakallar grup halinde çıkacak ve doğallıktan uzaklaşacaktır. Fakat kanal yerine tek tek delik açılarak her köke 1 kök gelecek şekilde ekim yapıldığında aynı zaman da 30-35 derecelik açılarla ekildiğinde hiç sorun olmayacak, gayet doğal görünecektir.
- Ekim işlemi mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Bir çok merkez bu görevi doktorlukla alakası olmayan asistanlara yaptırmaktadır. Asistanların görevi kişilere saç, sakal ekmek veya onları tedavi etmek değil doktorlara yardımcı olmaktır. Dolayısıyla ciddi bir konudur ve cildiniz ile sağlığınızı önem veriyorsanız bu konuya mutlaka önem vermelisiniz.
- İnsanların sakallarını incelediğinizde bir delikten 3-4 adet kıl çıktığını asla göremezsiniz. Çünkü insan doğasında her kökten bir kıl çıkmaktadır. Bıyık, sakal, saç veya kaş hepsi aynıdır. Bir delikten çok sayıda kıl çıktığında doğala uzak, dik çıkan ve çirkin görünen sakallara sahip olacağınızı unutmayın.
- Ekim işleminde kökler her bölgede farklı yerlerde, doğru tarafa bakacak şekilde 30-35 derecelik açılarla yapılmalıdır.
- Alınacak kökler için eğer varsa ilk olarak boyunda ki gereksiz kıllar tercih edilmelidir. Eğer boyunda yoksa enseden alınmalıdır.
- Kişinin şüpheleri mevcutsa deneme amaçlı ekim yapılmalıdır. Sonrasında kaç kök ekileceğine karar verilmelidir.
Üst kısımda belirttiğimiz 6 madde önem arz etmektedir. Bu arada ekim yaptırmayı düşündüğünüz uzmana mutlaka bu soruları yöneltmelisiniz. Ve kendisinden net cevaplar almalısınız. Verdiği cevaplar sizleri tatmin ettiyse tercih edin, eğer tatmin olamadıysanız araştırmaya devam etmelisiniz. Yüzünüzü seviyor, zaman ve maddi kayıp yaşamak istemiyorsanız bu detayları asla unutmayın.
Sakal ekimi nasıl yapılmaktadır?
Sakal ekimi için kök alımını 07 mm’lik uçlara sahip aletle alarak, köklerin ölmemesi için saatlerce bekletmeden ekim yapmaktadır. Yani köklerin tamamı tek tek delikler açılarak ekilmektedir. Kesinlikle kanal oluşturarak gruplar halinde ekilm yapılmamaktadır. Hastaların doğal sakalları tek tek çıkımaktadır. Bir delikten 4-5 kıl çıkmamaktadır. Bu yüzden sakal ekiminde de aynı mantıkla yaklaşılmaktadır. Köklerin grup halinde ekilmesi hem doğallığa uzak olduğu gibi hem de kesinlikle çirkin görünmektedir. Fakat bir çok merkez kolayına geldiği için ve fazla kök ekmek için bu tarzda davranmaktadır.
Son Söz
Bütün kökler herhangi bir kesici alet kullanıp, kanal açılmadan sıklıkla bahsettiğimiz 0.6 – 0.7 mm’lik iğne uçları ile delinerek ekilmektedir. Yani herhangi bir kesi olmadığından dolayı da herhangi bir çukurluk olmayacak cilt asla zarar görmeyecektir.
30-45 arası açılarla özenle yapılan ekim sonucunda sakallar asla dik bir şekilde çıkmayacak doğala yakın şekilde görülecektir.
Sakal ekimi nasıl yapılır? sorusu hakkında bilgi verdik. Umarız ki yardımcı olmuştur.